
Śródziemnomorski makaron z krewetkami w cytrynowej marynacie
Lubisz owoce morza? Nasz makaron z krewetkami na pewno Ci posmakuje! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa, zawdzięcza swój niepowtarzalny charakter idealnie dopasowanej mieszance wyrazistych i lekko ostrych przypraw – koniecznie wypróbuj, a danie to z pewnością zagości w Twoim jadłospisie na stałe!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
384 g
|
obranych krewetek
|
200 g
|
makaronu np. spaghetti
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
sztuki cebuli czerwonej
160 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
mieszanka cajun: |
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce łączymy przyprawy na mieszankę cajun (można również użyć gotowej). Dodajemy olej (połowę) i sok z cytryny. Powstałą marynatą polewamy obrobione krewetki i odstawiamy na 15 minut
Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy pomidory w puszce, gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy krewetki, do czasu aż się zarumienią. Przekładamy do warzyw.
Makaron odcedzamy zachowują pół szklanki wody z gotowania.
Na patelnię przekładamy makaron i dodajemy pozostawioną wodę. Całość doprawiamy solą i mieszamy. Posypujemy kolendrą.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
