Śródziemnomorski makaron z krewetkami w cytrynowej marynacie

Śródziemnomorski makaron z krewetkami w cytrynowej marynacie

Lubisz owoce morza? Nasz makaron z krewetkami na pewno Ci posmakuje! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa, zawdzięcza swój niepowtarzalny charakter idealnie dopasowanej mieszance wyrazistych i lekko ostrych przypraw – koniecznie wypróbuj, a danie to z pewnością zagości w Twoim jadłospisie na stałe!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,27/5
(z 15 ocen)
Śródziemnomorski makaron z krewetkami w cytrynowej marynacie
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

355 kcal Kalorie
28 g Białko
5 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
176 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
384 g
 obranych krewetek
200 g
 makaronu np. spaghetti
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
2
sztuki cebuli czerwonej
160 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g

mieszanka cajun:

1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
0,5
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
garść świeżej kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

355 kcal Kalorie
28 g Białko
5 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
176 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W miseczce łączymy przyprawy na mieszankę cajun (można również użyć gotowej). Dodajemy olej (połowę) i sok z cytryny. Powstałą marynatą polewamy obrobione krewetki i odstawiamy na 15 minut

3

Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy pomidory w puszce, gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy.

4

Na rozgrzanej patelni smażymy krewetki, do czasu aż się zarumienią. Przekładamy do warzyw.

5

Makaron odcedzamy zachowują pół szklanki wody z gotowania.

6

Na patelnię przekładamy makaron i dodajemy pozostawioną wodę. Całość doprawiamy solą i mieszamy. Posypujemy kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?