Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron z dynią, szpinakiem i serem feta

Makaron z dynią, szpinakiem i serem feta

Prosty, idealny na jesień i pełen witamin – nasz przepis na makaron z dynią, szpinakiem i serem feta sprawdzi się świetnie w chłodne dni. Pomarańczowa dynia łączy się tu zielonym szpinakiem, tworząc prawdziwą bombę beta-karotenu, witaminy C, potasu i żelaza. Do tego wyrazista feta, makaron, kwaskowate pomidorki, przyprawy…i gotowe! Ten pyszny obiad przygotujesz w 10 minut – jest więc perfekcyjny dla zapracowanych. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 22 ocen)
Makaron z dynią, szpinakiem i serem feta
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

845 kcal Kalorie
37 g Białko
37 g Tłuszcze
101 g Węglowodany
1376 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
150 g
 przecieru z dyni
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
sztuki pomidorów suszonych w oleju
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

845 kcal Kalorie
37 g Białko
37 g Tłuszcze
101 g Węglowodany
1376 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy około 0,5 szklanki wody z gotowania.

2

Czosnek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w paski.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia. Następnie dodajemy przecier z dyni i szpinak. Całość dobrze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

4

Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy.

5

Dodajemy pokruszony ser i suszone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu.

6

Gotowe danie przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.