Makaron z dynią, szpinakiem i serem feta
Prosty, idealny na jesień i pełen witamin – nasz przepis na makaron z dynią, szpinakiem i serem feta sprawdzi się świetnie w chłodne dni. Pomarańczowa dynia łączy się tu zielonym szpinakiem, tworząc prawdziwą bombę beta-karotenu, witaminy C, potasu i żelaza. Do tego wyrazista feta, makaron, kwaskowate pomidorki, przyprawy…i gotowe! Ten pyszny obiad przygotujesz w 10 minut – jest więc perfekcyjny dla zapracowanych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
150 g
|
przecieru z dyni
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych w oleju
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy około 0,5 szklanki wody z gotowania.
Czosnek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia. Następnie dodajemy przecier z dyni i szpinak. Całość dobrze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy.
Dodajemy pokruszony ser i suszone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję sosu.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.