Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem
Kuchnia azjatycka to Twoja bajka? A może uwielbiasz oryginalne połączenia smaków? Wypróbuj nasz makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem, a obiecujemy, że zachwycisz się od pierwszego kęsa! Jego sekret? Właściwie to jest ich kilka: od słodko-słonej marynaty do tofu, przez kremowy sos orzechowy aż po dodatek ostrego kimchi. Efektem jest kompozycja smaków, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,5
|
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
|
300 g
|
makaronu cho mein
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
4
|
łyżeczki oleju sezamowego
20 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
opakowanie kimchi
300 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy: olej, sos sojowy (połowa), syrop klonowy (połowa) i imbir mielony. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
W misce mieszamy: tahini, masło orzechowe oraz sos sojowy (połowa). Następnie dodajemy: olej sezamowy, ocet ryżowy, syrop klonowy (połowa), posiekany imbir i czosnek granulowany.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Makaron przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy, do sosu można dodać kilka łyżek wody, aby cały makaron był dokładnie oblany sosem.
Makaron podajemy z tofu, kimchi i kawałkami ogórka.