Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem

Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem

Kuchnia azjatycka to Twoja bajka? A może uwielbiasz oryginalne połączenia smaków? Wypróbuj nasz makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem, a obiecujemy, że zachwycisz się od pierwszego kęsa! Jego sekret? Właściwie to jest ich kilka: od słodko-słonej marynaty do tofu, przez kremowy sos orzechowy aż po dodatek ostrego kimchi. Efektem jest kompozycja smaków, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron w orzechowym sosie z pieczonym tofu, kimchi i ogórkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

525 kcal Kalorie
23 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1275 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
opakowania tofu naturalnego
360 g
0,5
łyżeczki imbiru mielonego
2 g
300 g
 makaronu cho mein
2
łyżeczki tahini
12 g
2
łyżeczki masła orzechowego
20 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
4
łyżeczki oleju sezamowego
20 g
2
łyżki octu ryżowego
20 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
opakowanie kimchi
300 g
1
sztuka ogórka
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

525 kcal Kalorie
23 g Białko
17 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1275 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy: olej, sos sojowy (połowa), syrop klonowy (połowa) i imbir mielony. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

2

Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

3

W misce mieszamy: tahini, masło orzechowe oraz sos sojowy (połowa). Następnie dodajemy: olej sezamowy, ocet ryżowy, syrop klonowy (połowa), posiekany imbir i czosnek granulowany.

4

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

5

Makaron przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy, do sosu można dodać kilka łyżek wody, aby cały makaron był dokładnie oblany sosem.

6

Makaron podajemy z tofu, kimchi i kawałkami ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.