Makaron szpinakowy z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem

Makaron szpinakowy z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem

Makaron szpinakowy w sosie pieczarkowym z kurczakiem to proste połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Idealne danie obalające mit niezdrowego makaronu. Makaron w takim połączeniu jest zarówno przepyszny, jak również zdrowy.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 28 ocen)
Makaron szpinakowy z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

548 kcal Kalorie
33 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
196 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
50 g
 szpinakowego makaronu orkiszowego
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,1
opakowania mleczka kokosowego
30 g
1
sztuka cebuli
80 g
5
sztuk pieczarek
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

548 kcal Kalorie
33 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
196 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

2

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na kilka minut.

3

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

4

Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso i cebulę.

5

Dodajemy pieczarki i oregano, smażymy kilka minut.

6

Gdy pieczarki będą już miękkie, dodajemy mleczko kokosowe i 1/3 szklanki wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i podduszamy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

7

Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.