Makaron ryżowy z fasolką szparagową i tofu w sosie a la teriyaki
Lubisz smaki prosto z dalekiej Azji? Nasz makaron ryżowy z tofu i fasolką szparagową to prawdziwa gratka dla fanów kuchni chińskiej! Poza klasycznymi, azjatyckimi składnikami — tofu, imbirem, makaronem ryżowym i olejem sezamowym, danie to zawiera także świeżą, chrupiącą fasolkę szparagową. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem rodem z Państwa Środka połączonym z sezonowymi warzywami z polskich upraw. Spróbuj, a z pewnością pokochasz ten smak!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
fasolki szparagowej
|
50 g
|
makaronu ryżowego
|
15 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
plaster imbiru świeżego
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
1
|
łyżka syropu z agawy
15 g
|
0,5
|
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, imbir i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju i dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Smażymy przez 4 minuty, dodajemy fasolkę i marchew pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy do miękkości warzyw (możemy dodać odrobinę wody, aby warzywa się nie przypalały).
Łączymy ze sobą ocet ryżowy, syrop z agawy, sos sojowy, olej sezamowy i sezam.
Dodajemy do warzyw makaron, mieszamy, następnie dodajemy sos i mieszamy. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami. Smacznego!