Makaron ryżowy z fasolką szparagową i tofu w sosie a la teriyaki

Makaron ryżowy z fasolką szparagową i tofu w sosie a la teriyaki

Lubisz smaki prosto z dalekiej Azji? Nasz makaron ryżowy z tofu i fasolką szparagową to prawdziwa gratka dla fanów kuchni chińskiej! Poza klasycznymi, azjatyckimi składnikami — tofu, imbirem, makaronem ryżowym i olejem sezamowym, danie to zawiera także świeżą, chrupiącą fasolkę szparagową. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem rodem z Państwa Środka połączonym z sezonowymi warzywami z polskich upraw. Spróbuj, a z pewnością pokochasz ten smak!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 37 ocen)
Makaron ryżowy z fasolką szparagową i tofu w sosie a la teriyaki
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

592 kcal Kalorie
20 g Białko
25 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
1184 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
100 g
 fasolki szparagowej
50 g
 makaronu ryżowego
15 g
 orzechów włoskich
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
plaster imbiru świeżego
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
1
łyżka syropu z agawy
15 g
0,5
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

592 kcal Kalorie
20 g Białko
25 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
1184 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Czosnek, imbir i cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju i dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Smażymy przez 4 minuty, dodajemy fasolkę i marchew pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy do miękkości warzyw (możemy dodać odrobinę wody, aby warzywa się nie przypalały).

3

Łączymy ze sobą ocet ryżowy, syrop z agawy, sos sojowy, olej sezamowy i sezam.

4

Dodajemy do warzyw makaron, mieszamy, następnie dodajemy sos i mieszamy. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i posiekanymi orzechami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.