Makaron w pomidorowym sosie z indykiem i serem grana padano
Szukasz ciekawego pomysłu na makaron? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron penne z indykiem, pomidorami, bakłażanem, cukinią i serem grana padano! Połączenie delikatnego mięsa drobiowego, wyrazistego sera i sezonowych warzyw to idealna propozycja na jesienny obiad – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu penne
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0 g
|
pieprzu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski 2-3 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek (połowa).
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, mieszając co jakiś czas przez 6-8 minut.
Warzywa kroimy na kawałki. Smażymy w rondlu. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Ugotowany makaron i mięso dodajemy do sosu. Mieszamy.
Na talerzu posypujemy startym serem. Smacznego!