Makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i pomidorkami koktajlowymi
Wiesz, że kapary to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty? Dzięki wyrazistemu smaku sprawiają, że żadna potrawa nie jest nudna. Makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i pomidorkami koktajlowymi to wspaniałe połączenie wyrazistych smaków, aromatycznej ryby z delikatnym makaronem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu fusilli
|
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
40
|
sztuk oliwek zielonych
120 g
|
4
|
łyżki kaparów
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
12
|
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kapary, oliwki. Dusimy na wolnym ogniu.
Do tuńczyka z warzywami dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowany makaron. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy.
Smacznego!