Makaron chow mein z wołowiną i warzywami
Lubisz przysłowiowego „chińczyka”? Nasz przepis na makaron chow mein z wołowiną i warzywami z pewnością Ci posmakuje! Obok smażonego, pszennego makaronu znajdziesz tu soczystą wołową polędwicę, pieczarki, a także szpinak, pora i paprykę. Dzięki dodatkowi czosnku i sosu sojowego potrawa zyskuje wyrazisty smak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. To jednak nie koniec jej zalet – bo taki obiad dostarcza także mocy żelaza, witaminy C, folianów, beta-karotenu, błonnika i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu chow mein
|
200 g
|
wołowiny, polędwicy
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
75 g
|
szpinaku
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
20 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy na cienkie paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odkładamy na talerz.
Czosnek drobno siekamy. Paprykę, por i pieczarki kroimy w paseczki. Podsmażamy na tej samej patelni co mięso przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną (nakłuwając widelcem możemy sprawdzić miękkość warzyw).
Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze przez chwilę, aż listki zwiędną.
Na patelnię dodajemy makaron i mięso. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni).