Makaron chow mein z wołowiną i warzywami
Lubisz przysłowiowego „chińczyka”? Nasz przepis na makaron chow mein z wołowiną i warzywami z pewnością Ci posmakuje! Obok smażonego, pszennego makaronu znajdziesz tu soczystą wołową polędwicę, pieczarki, a także szpinak, pora i paprykę. Dzięki dodatkowi czosnku i sosu sojowego potrawa zyskuje wyrazisty smak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. To jednak nie koniec jej zalet – bo taki obiad dostarcza także mocy żelaza, witaminy C, folianów, beta-karotenu, błonnika i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
makaronu chow mein
|
|
200 g
|
wołowiny, polędwicy
|
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
|
75 g
|
szpinaku
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
20 g
|
pestek dyni
|
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odkładamy na talerz, a tłuszcz zostawiamy na patelni.
Czosnek drobno siekamy. Paprykę, por i pieczarki kroimy w paseczki.
Wrzucamy pieczarki na mocno rozgrzaną patelnię i nie mieszamy przez pierwszą minutę, żeby się porządnie przysmażyły. Następnie mieszamy i smażymy do zarumienienia. Dodajemy paprykę i smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż zacznie się lekko przypiekać. Dodajemy pora i smażymy kolejne 2–3 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.
Wrzucamy z powrotem mięso oraz makaron, wyłączamy gaz i dodajemy przygotowany sos (olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, a jeśli lubimy słodsze sosy to dodajemy łyżeczkę erytrolu). Wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się sosem.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni).
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.