Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Lubisz przysłowiowego „chińczyka”? Nasz przepis na makaron chow mein z wołowiną i warzywami z pewnością Ci posmakuje! Obok smażonego, pszennego makaronu znajdziesz tu soczystą wołową polędwicę, pieczarki, a także szpinak, pora i paprykę. Dzięki dodatkowi czosnku i sosu sojowego potrawa zyskuje wyrazisty smak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. To jednak nie koniec jej zalet – bo taki obiad dostarcza także mocy żelaza, witaminy C, folianów, beta-karotenu, błonnika i białka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,33/5
(z 60 ocen)
Makaron chow mein z wołowiną i warzywami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

503 kcal Kalorie
33 g Białko
20 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
690 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 makaronu chow mein
200 g
 wołowiny, polędwicy
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
0,5
sztuki pora
70 g
5
sztuk pieczarek
100 g
75 g
 szpinaku
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
20 g
 pestek dyni
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

503 kcal Kalorie
33 g Białko
20 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
690 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Mięso kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odkładamy na talerz, a tłuszcz zostawiamy na patelni.

3

Czosnek drobno siekamy. Paprykę, por i pieczarki kroimy w paseczki.

4

Wrzucamy pieczarki na mocno rozgrzaną patelnię i nie mieszamy przez pierwszą minutę, żeby się porządnie przysmażyły. Następnie mieszamy i smażymy do zarumienienia. Dodajemy paprykę i smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż zacznie się lekko przypiekać. Dodajemy pora i smażymy kolejne 2–3 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, aż zwiędnie.

5

Wrzucamy z powrotem mięso oraz makaron, wyłączamy gaz i dodajemy przygotowany sos (olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, a jeśli lubimy słodsze sosy to dodajemy łyżeczkę erytrolu). Wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się sosem.

6

Przed podaniem posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera