Lunchbox z pieczonym falafelem
Szukasz pomysłu na posiłek do pracy? Postaw na przepis na lunchbox z pieczonym falafelem, czyli orientalne danie, które idealnie sprawdzi się w trakcie pełnego obowiązków dnia. Obok aromatycznych, przygotowanych na bazie ciecierzycy falafeli znajdziesz tu jeszcze kremowy hummus, soczystego ogórka, kwaskowate pomidorki i wyraziste oliwki. Całość dostarcza mocy roślinnego białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj i poczuj się jak w prawdziwej bliskowschodniej restauracji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka bułki tartej
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
4
|
łyżki hummusu
80 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
14
|
sztuk oliwek
42 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą, kumin i sól. Blendujemy. w razie potrzeby dodajemy wodę. Masa ma się lepić w rękach – ma się nie rozpadać i nie być hummusem.
Z masy robimy kuleczki (ręce możemy zwilżyć wodą, aby kotleciki łatwiej się formowały), kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Każdy falafel smarujemy z obydwu stron oliwą za pomocą pędzelka.
Falafele pieczemy ok. 30 minut do zezłocenia. W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie na drugą stronę. Falafele są gotowe, gdy będą zarumienione z jednej i z drugiej strony.
Przestudzone falafele wkładamy do pudełeczka razem z resztą składników. Warzywa możemy pokroić w wygodne do jedzenia kawałeczki.