Łosoś z buraczaną kaszą jaglaną
Ryba powinna się znaleźć w diecie co najmniej 2 razy w tygodniu. Warto o tym pamiętać i postawić na przepis, który zachwyca swoim smakiem i…wyglądem. Innymi słowy: łosoś z buraczaną kaszą jaglaną poleca się na obiad! Intensywnie czerwona kasza jaglana świetnie komponuje się tu z łososiem w marynacie na bazie miodu, sosu sojowego i chili. Całość dostarcza mocy żelaza, kwasów omega-3, jodu, witaminy D i witamin z grupy B. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka ugotowanych buraków
100 g
|
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Ryba: |
|
150 g
|
łososia
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy sok z cytryny, sos sojowy, miód oraz płatki chilli. Rybę mieszamy z gotową marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut.
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy kupić już ugotowane buraki. W przypadku użycia surowych buraków należy je wcześniej ugotować lub upiec do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy starte buraki oraz kaszę. Podsmażamy całość przez ok. 2-3 minuty stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Gotową kaszę z burakami przenosimy na talerz.
Na tę samą patelnię przekładamy rybę z marynatą i smażymy przez ok. 4-5 minuty z każdej strony do momentu aż ryba się zarumieni.
Gotową rybę przekładamy na talerz z kaszą. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.