
Łosoś z bobem i koperkiem
Ryba w wersji na lato? Nasz przepis – łosoś z bobem i koperkiem – będzie strzałem w dziesiątkę! Łączy w sobie bowiem smaki lata (świeży bób i koperek) z mocą wartości odżywczych zawartych w wyrazistym łososiu. A konkretnie? W gotowym daniu znajdziesz mnóstwo witamin z grupy B, witaminy D, witaminy E, żelaza czy kwasów omega-3. Nic, tylko cieszyć się smakiem – najlepiej w ogrodzie albo na balkonie. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
175 g
|
łososia świeżego
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
150 g
|
bobu
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w całości, w skórkach (możemy też obrać), w osolonej wodzie pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20–25 minut, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem).
W osobnym garnku gotujemy bób: zalewamy wodą dwa razy więcej niż objętość bobu, solimy lekko i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 8–10 minut, aż będzie miękki. Po ugotowaniu odcedzamy i obieramy z łupin.
Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy oliwą, solą i pieprzem.
Smażymy łososia na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej lub nieprzywierającej) na średnim ogniu przez 4–5 minut z jednej strony, następnie przewracamy i smażymy jeszcze 2–3 minuty, aż środek będzie soczysty, ale nie surowy.
Ugotowane ziemniaki możemy lekko rozgnieść na talerzu. Obok układamy bób i rybę. Całość opcjonalnie posypujemy posiekanym koperkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.