 
      Łosoś z ryżem i sałatką z ogórka
Nie masz pomysłu na oryginalnie przyrządzoną rybę? Nasz łosoś z ryżem i sałatką z ogórka jest właśnie dla Ciebie! Ta pyszna propozycja obiadu zawiera odwołania do niezwykle lubianej w Polsce kuchni azjatyckiej, poprzez połączenie miodu z sosem sojowym, imbirem i sosem rybnym. Jest to świetna propozycja na posiłek dla członków najbliższej rodziny, a także zaproszonych gości, jej smak jest bowiem gwarancją udanego obiadu. Spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            200 g 
           | 
               łososia świeżego
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka cytryny
             
                80 g
               | 
| 
            2
           | 
              plastry imbiru 
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka sosu sojowego
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki ogórka
             
                300 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki nasion sezamu
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka sosu rybnego
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki miodu
             
                24 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Łososia oczyszczamy z ości i usuwamy skórę, doprawiamy solą i sokiem z cytryny wraz z drobno startą skórką.
Zamarynowanego łososia pieczemy w temp 180 stopni, tryb góra-dół przez około 10 min.
Przygotowujemy sos imbirowo-sojowy: do startego imbiru dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, prażone nasiona sezamu, sos rybny i miód. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy, aby składniki się połączyły.
Przygotowujemy sałatkę z ogórka: Ogórka kroimy w cienkie plastry, dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby składniki oddały smak.
Ugotowany ryż, łososia i sałatkę z ogórka przekładamy na talerz. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        