
Łosoś w sezamie
Marzysz o oryginalnym przepisie na rybę, która zachwyci każdego, dla kogo ją przygotujesz? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz łosoś w sezamie jest właśnie dla Ciebie! Ta podana z ryżem basamti ryba, zawdzięcza swój nietuzinkowy smak dodatkowi bogatych w witaminy i składniki mineralne nasion sezamu oraz przypraw – imbiru, limonki i kolendry. Spróbuj koniecznie, a z pewnością pokochasz ten niezwykły przepis!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
świeżego łososia
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
0,3
|
sztuki cytryny
20 g
|
3
|
łyżeczki sezamu
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Marynata: |
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
10
|
plastrów posiekanego imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Do podania: |
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczka. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, imbir oraz czosnek. Dodajemy łososia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20–30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 15 cm razem z marynatą i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 10 minut.
Po tym czasie posypujemy wierzch ryby sezamem i pieczemy kolejne 10 minut, aż ryba będzie soczysta, a wierzch lekko zrumieniony.
W tym czasie drobno siekamy kolendrę świeżą. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy wszystko do ryżu i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy ryż , obok pieczoną rybę i pomidorki koktajlowe.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.