Łosoś w sezamie
Marzysz o oryginalnym przepisie na rybę, która zachwyci każdego, dla kogo ją przygotujesz? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz łosoś w sezamie jest właśnie dla Ciebie! Ta podana z ryżem basamti ryba, zawdzięcza swój nietuzinkowy smak dodatkowi bogatych w witaminy i składniki mineralne nasion sezamu oraz przypraw – imbiru, limonki i kolendry. Spróbuj koniecznie, a z pewnością pokochasz ten niezwykły przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
świeżego łososia
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
0,3
|
sztuki cytryny
20 g
|
3
|
łyżeczki sezamu
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
marynata: |
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
10
|
plastrów posiekanego imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Do podania: |
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Składniki marynaty (sos sojowy, sok z limonki, posiekany imbir, czosnek) mieszamy w misce i przekładamy do niej łososia, marynujemy przez około 20-30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
Przekładamy łososia do małego naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty.
Pieczemy łososia przez 10 minut, posypujemy sezamem i pieczemy kolejne 10 minut.
Drobno kroimy liście świeżej kolendry, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z niej sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy .
Na talerzu układamy ryż, łososia i pomidorki.