 
      Łosoś w sezamie
Marzysz o oryginalnym przepisie na rybę, która zachwyci każdego, dla kogo ją przygotujesz? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz łosoś w sezamie jest właśnie dla Ciebie! Ta podana z ryżem basamti ryba, zawdzięcza swój nietuzinkowy smak dodatkowi bogatych w witaminy i składniki mineralne nasion sezamu oraz przypraw – imbiru, limonki i kolendry. Spróbuj koniecznie, a z pewnością pokochasz ten niezwykły przepis!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            200 g 
           | 
               świeżego łososia
             | 
| 
            100 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            1
           | 
              garść świeżej kolendry
             
                4 g
               | 
| 
            0,3
           | 
              sztuki cytryny
             
                20 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki sezamu
             
                15 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                10 g
               | 
| Marynata: | |
| 
            1
           | 
              łyżka sosu sojowego
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z limonki
             
                12 g
               | 
| 
            10
           | 
              plastrów posiekanego imbiru
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            10
           | 
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                200 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczka. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, imbir oraz czosnek. Dodajemy łososia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20–30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 15 cm razem z marynatą i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 10 minut.
Po tym czasie posypujemy wierzch ryby sezamem i pieczemy kolejne 10 minut, aż ryba będzie soczysta, a wierzch lekko zrumieniony.
W tym czasie drobno siekamy kolendrę świeżą. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy wszystko do ryżu i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy ryż , obok pieczoną rybę i pomidorki koktajlowe.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        