Łosoś w sezamie

Łosoś w sezamie

Marzysz o oryginalnym przepisie na rybę, która zachwyci każdego, dla kogo ją przygotujesz? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz łosoś w sezamie jest właśnie dla Ciebie! Ta podana z ryżem basamti ryba, zawdzięcza swój nietuzinkowy smak dodatkowi bogatych w witaminy i składniki mineralne nasion sezamu oraz przypraw – imbiru, limonki i kolendry. Spróbuj koniecznie, a z pewnością pokochasz ten niezwykły przepis!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,15/5
(z 13 ocen)
Łosoś w sezamie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

517 kcal Kalorie
27 g Białko
24 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
337 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 świeżego łososia
100 g
 ryżu basmati
1
garść świeżej kolendry
4 g
0,3
sztuki cytryny
20 g
3
łyżeczki sezamu
15 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Marynata:

1
łyżka sosu sojowego
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
10
plastrów posiekanego imbiru
10 g
2
ząbki czosnku
12 g

Do podania:

10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

517 kcal Kalorie
27 g Białko
24 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
337 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok.

2

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczka. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, imbir oraz czosnek. Dodajemy łososia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20–30 minut.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg).

4

Łososia przekładamy do małego naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 × 15 cm razem z marynatą i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 10 minut.

5

Po tym czasie posypujemy wierzch ryby sezamem i pieczemy kolejne 10 minut, aż ryba będzie soczysta, a wierzch lekko zrumieniony.

6

W tym czasie drobno siekamy kolendrę świeżą. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy wszystko do ryżu i mieszamy.

7

Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.

8

Na talerzu układamy ryż , obok pieczoną rybę i pomidorki koktajlowe.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera