
Łosoś na parze z ryżem i warzywami
Ryba to idealny przepis na lekkostrawny obiad – jej mięśnie zawierają bowiem krótsze włókna i łatwiej się trawią niż standardowe mięso. Świetnym wyborem dla wrażliwego układu pokarmowego będzie np. łosoś na parze z ryżem i warzywami – czyli prosty, pełnowartościowy posiłek pełen smaku. Obok ryby i ryżu znajdziesz tu delikatne warzywa (cukinię, marchewkę) oraz przyprawy – koperek i zioła prowansalskie. Taki posiłek dostarcza mnóstwa kwasów omega-3, witaminy D, beta-karotenu oraz białka. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
łososia
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
50 g
|
ryżu białego
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Posypujemy rybę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny.
Marchewkę i cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Kładziemy rybę na sitku do gotowania na parze lub w specjalnym parowarze. Jeśli używamy garnka, umieszczamy sitko nad gotującą się wodą, upewniając się, że ryba nie dotyka wody.
Gotujemy na parze rybę przez 10-12 minut, aż mięso ryby stanie się jaśniejsze i delikatne w środku.
Warzywa gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Możemy również je dołożyć do łososia, jeśli korzystamy z parowaru.
Na talerzu układamy rybę, ryż i warzywa, skrapiamy oliwą. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.