Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Łosoś na parze z ryżem i warzywami

Łosoś na parze z ryżem i warzywami

Ryba to idealny przepis na lekkostrawny obiad – jej mięśnie zawierają bowiem krótsze włókna i łatwiej się trawią niż standardowe mięso. Świetnym wyborem dla wrażliwego układu pokarmowego będzie np. łosoś na parze z ryżem i warzywami – czyli prosty, pełnowartościowy posiłek pełen smaku. Obok ryby i ryżu znajdziesz tu delikatne warzywa (cukinię, marchewkę) oraz przyprawy – koperek i zioła prowansalskie. Taki posiłek dostarcza mnóstwa kwasów omega-3, witaminy D, beta-karotenu oraz białka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Łosoś na parze z ryżem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

571 kcal Kalorie
36 g Białko
26 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
246 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
150 g
 łososia
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
50 g
 ryżu białego
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka koperku
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

571 kcal Kalorie
36 g Białko
26 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
246 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Posypujemy rybę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny.

3

Marchewkę i cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

4

Kładziemy rybę na sitku do gotowania na parze lub w specjalnym parowarze. Jeśli używamy garnka, umieszczamy sitko nad gotującą się wodą, upewniając się, że ryba nie dotyka wody.

5

Gotujemy na parze rybę przez 10-12 minut, aż mięso ryby stanie się jaśniejsze i delikatne w środku.

6

Warzywa gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Możemy również je dołożyć do łososia, jeśli korzystamy z parowaru.

7

Na talerzu układamy rybę, ryż i warzywa, skrapiamy oliwą. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera