Lodowy bowl z masłem orzechowym
Lato bez lodów jest jak zima bez śniegu albo pizza bez sera: niekompletne. Lody wcale nie muszą być jednak dietetycznym „guilty pleasure” – i spokojnie mogą stanowić składnik zdrowych posiłków. A wszystko w myśl zasady 80/20. Dowód? Nasz przepis na lodowy bowl z masłem orzechowym! Owszem, znajdziesz tu rozpływające się w ustach waniliowe lody, ale to tylko dodatek do cudownie zdrowej bazy, czyli Skyru z granolą, bananem i masłem orzechowym. Taki posiłek dostarcza wszystkich makroskładników, jest też źródłem wapnia, potasu czy witaminy E. A do tego idealnie sprawdzi się w roli deseru albo…letniego śniadania. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
40 g
|
proteinowej granoli
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
1
|
porcja lodów waniliowych
50 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jogurt przekładamy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy z erytrolem.
Banana kroimy na kawałki i dodajemy do jogurtu.
Następnie na jogurt z owocami wsypujemy granolę i dodajemy masło orzechowe.
Na wierzch układamy lody i całość polewamy miodem.