
Letnie ciasto z owocami
Letnie ciasto z owocami to fantastyczne połączenie mąki kokosowej wraz z borówkami. Wspaniale nadaje się na lekką przekąskę bądź zdrową słodycz do standardowej kawy. Wypróbuj przepis i zachwyć wszystkich domowników niepowtarzalnym zapachem i smakiem ciasta.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
6
|
sztuk jajek
336 g
|
6
|
łyżeczek masła
60 g
|
7
|
łyżek mąki kokosowej
84 g
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
0,8
|
opakowania jogurtu greckiego
300 g
|
12
|
łyżeczek erytrolu
60 g
|
300 g
|
borówek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy miksere ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
W tym czasie ubijamy żółtka z erytrolem na jasną masę. Dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło (masło możemy roztopić w rondelku na niewielkiej mocy palnika lub w mikrofalówce) i sodę. Mieszamy.
Następnie dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia.
Do masy dodajemy mąkę, mieszamy powoli, aż wchłonie płyn.
Delikatnie, stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy przez 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem – ciasto powinno być sprężyste i lekko wilgotne). Pozostawiamy na 15 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. Ciasto kroimy po ostudzeniu.