
Letnie ciasto z owocami
Letnie ciasto z owocami to fantastyczne połączenie mąki kokosowej wraz z borówkami. Wspaniale nadaje się na lekką przekąskę bądź zdrową słodycz do standardowej kawy. Wypróbuj przepis i zachwyć wszystkich domowników niepowtarzalnym zapachem i smakiem ciasta.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk jajek
560 g
|
10
|
łyżeczek masła
100 g
|
33
|
łyżki mąki kokosowej
400 g
|
1
|
łyżeczka sody oczyszczonej
5 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
1
|
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
300 g
|
borówek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
W tym czasie ubijamy żółtka z erytrolem. Następnie dodajemy masło i sodę. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce – mąkę kokosową oraz ocet.
Cały czas miksujemy. Po czym dodajemy jogurt i powoli mieszamy.
Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto powinno być puszyste.
Wlewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy borówki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach, tryb góra-dół.
Po wyjęciu z piekarnika letnie ciasto z owocami jest gotowe. Smacznego!