Letnie ciasto z owocami
Letnie ciasto z owocami to fantastyczne połączenie mąki kokosowej wraz z borówkami. Wspaniale nadaje się na lekką przekąskę bądź zdrową słodycz do standardowej kawy. Wypróbuj przepis i zachwyć wszystkich domowników niepowtarzalnym zapachem i smakiem ciasta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk jajek
280 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
7
|
łyżek mąki kokosowej
84 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
0,5
|
łyżki octu jabłkowego
5 g
|
10
|
opakowań jogurtu greckiego
200 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
100 g
|
borówek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
W tym czasie ubijamy żółtka z erytrolem. Następnie dodajemy masło i sodę. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce – mąkę kokosową oraz ocet.
Cały czas miksujemy. Po czym dodajemy jogurt i powoli mieszamy.
Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto powinno być puszyste.
Wlewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy borówki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach, tryb góra-dół.
Po wyjęciu z piekarnika letnie ciasto z owocami jest gotowe. Smacznego!