Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami

Letnie ciasto z owocami to fantastyczne połączenie mąki kokosowej wraz z borówkami. Wspaniale nadaje się na lekką przekąskę bądź zdrową słodycz do standardowej kawy. Wypróbuj przepis i zachwyć wszystkich domowników niepowtarzalnym zapachem i smakiem ciasta.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,93/5
(z 91 ocen)
Letnie ciasto z owocami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

430 kcal Kalorie
19 g Białko
32 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
418 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
5
sztuk jajek
280 g
10
łyżeczek masła
50 g
7
łyżek mąki kokosowej
84 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
0,5
łyżki octu jabłkowego
5 g
10
opakowań jogurtu greckiego
200 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
100 g
 borówek
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

430 kcal Kalorie
19 g Białko
32 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
418 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.

2

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.

3

W tym czasie ubijamy żółtka z erytrolem. Następnie dodajemy masło i sodę. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce – mąkę kokosową oraz ocet.

4

Cały czas miksujemy. Po czym dodajemy jogurt i powoli mieszamy.

5

Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto powinno być puszyste.

6

Wlewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy borówki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach, tryb góra-dół.

7

Po wyjęciu z piekarnika letnie ciasto z owocami jest gotowe. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.