Leniwe z marchewką i cynamonowym masłem

Leniwe z marchewką i cynamonowym masłem

Chłodne, leniwe popołudnie spędzone w domu? Umili Ci je nasz przepis na…leniwe z marchewką i cynamonowym masłem! Delikatne, twarogowe kluseczki rozpływają się w ustach i tworzą pyszne połączenie ze słodką marchewką i aromatycznym masłem cynamonowym. Do tego erytrol, skyr i gotowe! Taki posiłek posmakuje wszystkim członkom rodziny –  i dostarczy aż 27 g białka w porcji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 3 ocen)
Leniwe z marchewką i cynamonowym masłem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

425 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
240 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
porcja kluski leniwe
106 g
2
sztuki marchewki
160 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
3
łyżeczki masła
15 g
0,5
opakowania jogurtu skyr
75 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

425 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
240 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/

2

Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki lub talarki.

3

Marchewki prażymy na wolnym ogniu w rondelku z cynamonem i erytrolem do miękkości, często mieszamy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, gdyby marchewki się przypalały. Dosładzamy erytrolem wedle uznania.

4

Wyłączamy palnik. Na marchewkach rozprowadzamy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

5

Kluski leniwe podajemy z jogurtem i marchewkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.