Leniwe z marchewką i cynamonowym masłem
Chłodne, leniwe popołudnie spędzone w domu? Umili Ci je nasz przepis na…leniwe z marchewką i cynamonowym masłem! Delikatne, twarogowe kluseczki rozpływają się w ustach i tworzą pyszne połączenie ze słodką marchewką i aromatycznym masłem cynamonowym. Do tego erytrol, skyr i gotowe! Taki posiłek posmakuje wszystkim członkom rodziny – i dostarczy aż 27 g białka w porcji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
106 g
|
kluski leniwe
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki lub talarki.
Marchewki prażymy na wolnym ogniu w rondelku z cynamonem i erytrolem do miękkości, często mieszamy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, gdyby marchewki się przypalały. Dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Wyłączamy palnik. Na marchewkach rozprowadzamy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
Kluski leniwe podajemy z jogurtem i marchewkami.