
Leniwe z koziego twarogu – z konkursu Podopiecznych

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
opakowania sera miękkiego koziego
225 g
|
7
|
łyżek mąki pszennej
84 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
150 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce rozdrabniamy twaróg widelcem lub dłonią.
Dodajemy jajko, erytrol, sól i mąkę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wyrabiamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy – ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek o grubości około 2 cm („kiełbaskę”). Kroimy ukośne kawałki o długości około 2 cm.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko solimy. Wlewamy tyle wody, aby kluski mogły swobodnie pływać.
Wrzucamy kluski do wrzątku, mieszając delikatnie łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2 minuty.
Wyławiamy łyżką cedzakową, odsączamy i rozprowadzamy masło na gorących kluskach.
Gotowe kluski podajemy z jogurtem i owocami. W przypadku użyciu mrożonych owoców warto je wcześniej rozmrozić.