
Lekkostrawny kurczak w sosie pomidorowym
Idealny dla dzieci i dorosłych, a do tego delikatny dla żołądka – lekkostrawny kurczak w sosie pomidorowym poleca się na obiad! To połączenie kwaskowatej passaty pomidorowej, kremowych warzyw korzeniowych i mięsa z kurczaka cudownie syci i pysznie smakuje. A dodatkowo dostarcza mnóstwa likopenu, polifenoli, beta-karotenu, witaminy B12 oraz białka. Podany z pieczywem będzie świetną opcją – nie tylko na diecie lekkostrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy marchew i pietruszkę, kroimy je w drobną kostkę (ok. 0,5-1 cm), możemy opcjonalnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, w miarę cienkie (do ok. 1,5 cm grubości).
Na suchej, nieprzywierającej patelni podsmażamy kurczaka i warzywa na średnim ogniu, bez przykrycia, aż lekko się zrumienią (ok. 7–8 minut).
W rondelku podgrzewamy passatę z bulionem. Dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę, erytrol, sól i pieprz wedle uznania. Doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy podsmażone mięso z warzywami, zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a mięso gotowe (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor).
Jeśli sos jest zbyt płynny, zdejmujemy pokrywką pod koniec gotowania i zwiększamy moc palnika. Gotujemy całość przez chwilę do momentu odparowania nadmiaru płynu. Jeśli jednak preferujemy płynniejszy sos, dolewamy odrobinę gorącej wody.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dolewamy oliwę i mieszamy.
Pieczywo podsmażamy na suchej patelni, na średnim ogniu lub w opiekaczu do lekkiego zrumienienia.
Podajemy kurczaka w sosie pomidorowym z chrupiącymi grzankami.