
Lekkostrawna zupa jarzynowa
Co na obiad na diecie lekkostrawnej? Świetnie sprawdzi się zupa! A konkretnie: lekkostrawna zupa jarzynowa. Delikatne warzywa korzeniowe łączą się tu bowiem z cukinią, mięsem z kurczaka i aromatycznymi przyprawami tworząc delikatną, pyszną całość. Nic, tylko rozkoszować się smakiem – bez obaw o podrażniony układ pokarmowy. Smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w niewielką kostkę podobną do ziemniaków. Ziemniaki kroimy w małą kostkę (ok. 1,5-2 cm). Cukinię kroimy w ćwierć plasterki o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby cukinię również obieramy. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę (ok. 2-3 cm).
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy pokrojone: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i mięso. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 20 minut.
Dodajemy cukinię, wsypujemy majeranek, tymianek wedle uznania i gotujemy kolejne 10 minut pod częściowym przykryciem – aż warzywa będą miękkie, a kurczak całkowicie ugotowany (po przekrojeniu mięso powinno mieć jasny kolor). Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo gorącą wodę do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli lubimy gęstsze zupy, zwiększamy moc palnika i bez przykrycia gotujemy do odparowania nadmiaru płynu.
Wyłączamy palnik. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy.
Zostawiamy pod przykryciem na 5 minut, aby smaki się połączyły i następnie podajemy.