Leczo z wędzonym tofu
Przyszła pora na kuchnię węgierską, a raczej inspirację tamtejszymi smakami. Leczo z wędzonym tofu zauroczy się swoją prostotą i smakowitym zapachem duszonych warzyw i przypraw. Będzie pysznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
414
kcal
Kalorie
24
g
Białko
9
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
156
mg
Sód
15
g
Błonnik
Składniki
150 g
|
soczewicy zielonej
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
414
kcal
Kalorie
24
g
Białko
9
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
156
mg
Sód
15
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Soczewicę gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
2
Warzywa i tofu kroimy w kostkę.
3
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę, czosnek i tofu. Gdy się podsmażą dodajemy paprykę, cukinię i dusimy razem.
4
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut od zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Smacznego!