
Leczo z indykiem, selerem naciowym i kaszą gryczaną
Pyszne leczo z indykiem, selerem naciowym i kaszą gryczaną to idealne połączenia dla wszystkich kochających oryginalne obiady. Można również leczo podawać jako przystawkę bądź przekąskę na różnych eventach. Zdecydowanie smaczny i zdrowy posiłek.

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
375 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.
Paprykę czerwoną kroimy w średnią wielkości kostkę (około 1-1,5 cm). Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Indyka kroimy w średniej grubości paski lub kostkę. Seler naciowy kroimy w grubsze paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę czerwoną. Smażymy bez przykrycia, mieszając, przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy indyka oraz seler naciowy do warzyw na patelni. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 5–7 minut, mieszając, aż indyk się lekko zarumieni.
Na patelnię dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi według własnego uznania, dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez około 1 godzinę, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody. Jeśli będzie zbyt rzadki, zwiększamy ogień i gotujemy kilka minut bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z kaszą gryczaną.