
Leczo z kurczakiem
Leczo – klasyczna węgierska potrawa, która znana jest dzięki swojemu oryginalnemu smakowi oraz niezwykłej prostocie przygotowania, to idealny pomysł na pyszny i szybki obiad. Jeżeli zgadzasz się z powyższym stwierdzeniem, koniecznie wypróbuj nasze leczo z kurczakiem! Stanowi ono świetny kandydat na stół osoby będącej na diecie – jego podstawę stanowią bowiem dostarczające mocy witamin warzywa, doprawione mieszanką świeżej bazylii i przypraw.

Kategorie













Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa z piersi kurrczaka
|
4
|
sztuki pomidorów
640 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę i przez chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę.
Pomidory kroimy w kostkę lub blendujemy. Przecier, koncentrat oraz pomidory dodajemy do warzyw.
Dusimy warzywa przez 10 minut, następnie wlewamy bulion, przyprawiamy pieprzem i papryką słodką oraz ostrą
Kurczaka kroimy w kostkę i razem z bazylią do dajemy do duszących się warzyw. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
