Kurczak sriracha mayo
Sriracha mayo to prawdziwy hit wśród sosów – a wszystko dzięki połączeniu kremowego majonezu i ostrego, tajskiego sosu sriracha. Jak wykorzystać go w kuchni? Kurczak sriracha mayo poleca się na obiad! Z pozoru zwyczajnie klasyczny: bo znajdziesz tu mięso z kurczaka, ryż i świeżego ogórka. I wtedy właśnie wkracza on: sos sriracha mayo, który nadaje tej prostej potrawie zadziornego charakteru. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
50 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1,5
|
łyżeczki majonezu
15 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso nacinamy w kratkę (z jednej strony), następnie nacieramy przyprawami.
W miseczce mieszamy majonez z sosem Sriracha.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z jednej i z drugiej strony przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości kawałka). Po tym czasie smarujemy mięso przygotowanym sosem, od strony nacięć i podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minut nie obracając. Możemy zostawić część sosu do polania gotowego dania.
Na talerzu układamy ryż, gotowe mięso (opcjonalnie polewamy pozostawionym sosem) i pokrojonego ogórka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.