Kurczak sriracha mayo

Kurczak sriracha mayo

Sriracha mayo to prawdziwy hit wśród sosów – a wszystko dzięki połączeniu kremowego majonezu i ostrego, tajskiego sosu sriracha. Jak wykorzystać go w kuchni? Kurczak sriracha mayo poleca się na obiad! Z pozoru zwyczajnie klasyczny: bo znajdziesz tu mięso z kurczaka, ryż i świeżego ogórka. I wtedy właśnie wkracza on: sos sriracha mayo, który nadaje tej prostej potrawie zadziornego charakteru. Koniecznie wypróbuj!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kurczak sriracha mayo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
260 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
50 g
 ryżu basmati
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1,5
łyżeczki majonezu
15 g
1
łyżka sosu Sriracha
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka ogórka zielonego
150 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
37 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
260 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso nacinamy w kratkę (z jednej strony), następnie nacieramy przyprawami.

3

W miseczce mieszamy majonez z sosem Sriracha.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z jednej i z drugiej strony przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości kawałka). Po tym czasie smarujemy mięso przygotowanym sosem, od strony nacięć i podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minut nie obracając. Możemy zostawić część sosu do polania gotowego dania.

5

Na talerzu układamy ryż, gotowe mięso (opcjonalnie polewamy pozostawionym sosem) i pokrojonego ogórka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.