 
      Kurczak sriracha mayo
Sriracha mayo to prawdziwy hit wśród sosów – a wszystko dzięki połączeniu kremowego majonezu i ostrego, tajskiego sosu sriracha. Jak wykorzystać go w kuchni? Kurczak sriracha mayo poleca się na obiad! Z pozoru zwyczajnie klasyczny: bo znajdziesz tu mięso z kurczaka, ryż i świeżego ogórka. I wtedy właśnie wkracza on: sos sriracha mayo, który nadaje tej prostej potrawie zadziornego charakteru. Koniecznie wypróbuj!
 
        Kategorie
 
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            150 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            50 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki papryki słodkiej
             
                1,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki czosnku granulowanego
             
                1,5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                1,5 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1,5
           | 
              łyżeczki majonezu
             
                15 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka sosu Sriracha
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                5 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka ogórka zielonego
             
                150 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka szczypiorku
             
                5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso nacinamy w kratkę (z jednej strony), następnie nacieramy przyprawami.
W miseczce mieszamy majonez z sosem Sriracha.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z jednej i z drugiej strony przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości kawałka). Po tym czasie smarujemy mięso przygotowanym sosem, od strony nacięć i podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minut nie obracając. Możemy zostawić część sosu do polania gotowego dania.
Na talerzu układamy ryż, gotowe mięso (opcjonalnie polewamy pozostawionym sosem) i pokrojonego ogórka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        