Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku

Lubisz kuchnię hiszpańską? Nasz kurczak po hiszpańsku z pewnością Ci posmakuje! Charakterystyczne dla tradycji kulinarnej tego południowoeuropejskiego państwa produkty, takie jak papryka, pomidory czy oliwa z oliwek nadają przygotowanej według poniższego przepisu potrawie niepowtarzalny smak. Obiecujemy, że zachwyci on zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,70/5
(z 63 ocen)
Kurczak po hiszpańsku
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

326 kcal Kalorie
34 g Białko
6 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
125 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa z piersi kurczaka
5
sztuk ziemniaków
350 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
255 g
2
sztuki cebuli
160 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
sztuka cytryny
80 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łodyga tymianku
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

326 kcal Kalorie
34 g Białko
6 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
125 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso tniemy na plastry podobnej wielkości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę (połowa), pieprz, sól, tymianek i oliwę (połowa). Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.

2

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.

3

Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na blaszce układamy warzywa, polewamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem.

4

Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut.

5

Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach.

6

Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

7

Podajemy ze świeżą kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.