Kurczak po hiszpańsku
Lubisz kuchnię hiszpańską? Nasz kurczak po hiszpańsku z pewnością Ci posmakuje! Charakterystyczne dla tradycji kulinarnej tego południowoeuropejskiego państwa produkty, takie jak papryka, pomidory czy oliwa z oliwek nadają przygotowanej według poniższego przepisu potrawie niepowtarzalny smak. Obiecujemy, że zachwyci on zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
255 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łodyga tymianku
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso tniemy na plastry podobnej wielkości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę (połowa), pieprz, sól, tymianek i oliwę (połowa). Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na blaszce układamy warzywa, polewamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem.
Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach.
Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy ze świeżą kolendrą.