Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki

Uwielbiasz kurczaka, ale brakuje Ci pomysłów na jego oryginalne przygotowanie? Mamy na to sposób. Chrupiący kurczak w sosie teriyaki to idealna propozycja na niebanalny obiad. Połączenie słodko-słonego kurczaka, ryżu i kolorowych warzyw to nie tylko niepowtarzalne doznania smakowe, ale też pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, błonnik pokarmowy, kwas foliowy i witaminę C. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kurczak w sosie teriyaki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
44 g Białko
16 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1198 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
50 g
 ryżu basmati
150 g
 brokuła
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
44 g Białko
16 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1198 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w wodzie lub na parze do miękkości.

3

W miseczce mieszamy sos sojowy, miód i oliwę z oliwek.

4

Paprykę kroimy w drobne paski.

5

Mięso nacieramy przygotowanym sosem i przekładamy do woreczka do pieczenia. Przelewamy sos, który pozostał i dokładamy paprykę. Zamykamy szczelnie woreczek/rękaw do pieczenia i umieszczamy na blaszce.

6

Pieczemy mięso przez ok. 25-30 minut. Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć woreczek/rękaw do pieczenia, aby mięso się przypiekło, a sos odparował.

7

Na talerzu układamy ryż, mięso z papryką i ugotowanego brokuła. Danie posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.