Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami
Z nami klasyka nie musi być nudna, a przygotowany według poniższego przepisu kurczak z warzywami i ziemniakami pozwoli Ci się o tym przekonać! Nasza wersja tej znanej wszystkim potrawy, zawdzięcza swój niezwykły smak idealnie skomponowanemu zestawowi pieczonych warzyw – słodka marchewka, delikatna cukinia, charakterystyczny seler naciowy i wyrazista cebula – brzmi pysznie, prawda?
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze, podobnej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w trybie góra-dół.
Kurczaka posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej, na środku układamy pokrojone warzywa, posypujemy solą. Na warzywach układamy kurczaka. Całość polewamy oliwą i zawijamy szczelnie folię.
Na blaszce układamy zawinięte mięso z warzywami. Obok układamy podgotowane ziemniaki. Całość pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie rozcinamy folię i sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze różowe, pieczemy jeszcze przez kilka minut.