Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami
Z nami klasyka nie musi być nudna, a przygotowany według poniższego przepisu kurczak z warzywami i ziemniakami pozwoli Ci się o tym przekonać! Nasza wersja tej znanej wszystkim potrawy, zawdzięcza swój niezwykły smak idealnie skomponowanemu zestawowi pieczonych warzyw – słodka marchewka, delikatna cukinia, charakterystyczny seler naciowy i wyrazista cebula – brzmi pysznie, prawda?
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w trybie góra-dół.
Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler i cebulę. Kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm.
Mięso kroimy na cienkie plastry lub w kostkę, w zależności od preferencji.
Obieramy czosnek i drobno go siekamy.
W dużej misce umieszczamy pokrojone mięso i pokrojone warzywa. Dodajemy oliwę, sos sojowy, czosnek, tymianek, sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie.
Dokładnie mieszamy mięso i warzywa ręką lub dużą łyżką, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawami i oliwą.
Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Musi być na tyle duży, aby można było szczelnie zawinąć całą potrawę.
Na środku przygotowanej folii układamy równomierną warstwę warzyw. Na warzywach układamy kawałki kurczaka.
Podlewamy całość 1/3 szklanki wody. Woda stworzy w zamkniętej folii parę, która pomoże w upieczeniu składników. Szczelnie zawijamy folię aluminiową, tworząc paczkę. Przekładamy na blachę do pieczenia.
Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącą parą, rozcinamy folię. Sprawdzamy stopień upieczenia kurczaka (czy jest biały w środku) i miękkość warzyw (np. nakłuwając ziemniaki widelcem – powinny być miękkie).
Jeśli mięso jest upieczone, ale chcemy uzyskać rumianą skórkę na kurczaku i warzywach, pieczemy danie dalej bez folii przez dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 190°C, aż się zarumienią.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.