
Kurczak pieczony z warzywami i ziemniakami
Z nami klasyka nie musi być nudna, a przygotowany według poniższego przepisu kurczak z warzywami i ziemniakami pozwoli Ci się o tym przekonać! Nasza wersja tej znanej wszystkim potrawy, zawdzięcza swój niezwykły smak idealnie skomponowanemu zestawowi pieczonych warzyw – słodka marchewka, delikatna cukinia, charakterystyczny seler naciowy i wyrazista cebula – brzmi pysznie, prawda?

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze, podobnej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w trybie góra-dół.
Kurczaka posypujemy wedle uznania tymiankiem, solą i pieprzem.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej, na środku układamy pokrojone warzywa. Posypujemy solą. Na warzywach układamy kurczaka. Całość polewamy oliwą oraz sosem sojowym. Na dno folii wlewamy odrobinę wody i zawijamy szczelnie folię.
Na blaszce układamy zawinięte mięso z warzywami. Obok układamy podgotowane ziemniaki. Całość pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie rozcinamy folię i sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze różowe, pieczemy jeszcze przez kilka minut.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.