Kurczak pieczony z kolorowymi warzywami
Lubisz klasyczne smaki? Nasz kurczak pieczony z kolorowymi warzywami poleca się na obiad! To prosty smak zamknięty w soczystym mięsie, aromatycznych ziołach i mieszance świeżych warzywa. Dlaczego warto? Poza prostotą wykonania, takie danie to też świetne źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu czy folianów. To także lekkostrawny posiłek, idealny gdy musisz oszczędzać układ pokarmowy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy przez ok. 10 min (od zagotowania).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do rękawa wkładamy: mięso oraz obrane i pokrojone warzywa. Wsypujemy przyprawy, szczelnie zamykamy rękaw do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.
Rękaw przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe danie przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.