Kurczak grillowany z pikantnym sosem sriracha, ogórkiem, papryką i pieczywem
Chodzą Ci po głowie nieco ostrzejsze smaki? Kurczak grillowany z pikantnym sosem sriracha, ogórkiem, papryką i pieczywem zadowoli miłośników trochę intensywniejszych doznać smakowych. Z pewnością pokochasz te kanapki, są aromatyczne i sycące – w sam raz na domowe śniadanie lub do pudełka do pracy.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bułki ciabatty
80 g
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżki ketchupu
40 g
|
1,5
|
łyżki sosu sriracha
15 g
|
1,49
|
łyżki majonezu wegańskiego
40 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy przyprawą gyros (taką przyprawę możemy również zrobić sami mieszając: paprykę słodką, sól, tymianek, rozmaryn, oregano, czosnek granulowany, pieprz i kolendrę mieloną).
Przyprawionego kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, tryb góra-dół przez 18-20 minut. Po upieczeniu czekamy, aż ostygnie i kroimy w plastry.
Paprykę i ogórka, myjemy, obieramy i kroimy. Majonez mieszamy z sosem sriracha i ketchupem.
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy sosem, nakładamy szpinak, pokrojonego kurczaka i warzywa.