Kurczak Cajun
Kuchnia cajun, charakterystyczna dla ludności bagnistych obszarów amerykańskiej Luizjany, to sposób żywienia bogaty w takie produkty jak ryż, papryka, cebula oraz aromatyczne przyprawy – czosnek, pieprz, oregano czy tymianek. Przygotowany według poniższego przepisu kurczak Cajun, łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni tego rejonu Stanów Zjednoczonych z kremowym awokado i delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny i smaczny obiad, dostarczający mocy niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
3
|
sztuki cebuli
240 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki czosnku granulowanego
2 g
|
1
|
szczypta pieprzu cayenne
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
3
|
łyżeczki papryki słodkiej
9 g
|
3
|
łyżeczki oregano
9 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: czosnek granulowany, pieprz, pieprz cayenne, tymianek, sól, paprykę słodką, oregano.
Ryż gotujemy według instrukcji.
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun i oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości.
Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut.
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6-7 minut z każdej strony.
Obieramy awokado i kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry.