Kurczak Cajun
Kuchnia cajun, charakterystyczna dla ludności bagnistych obszarów amerykańskiej Luizjany, to sposób żywienia bogaty w takie produkty jak ryż, papryka, cebula oraz aromatyczne przyprawy – czosnek, pieprz, oregano czy tymianek. Przygotowany według poniższego przepisu kurczak Cajun, łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni tego rejonu Stanów Zjednoczonych z kremowym awokado i delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny i smaczny obiad, dostarczający mocy niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Spróbuj koniecznie!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            400 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               ryżu basmati
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka awokado 
             
                          
                140 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki papryki czerwonej
             
                          
                510 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli 
             
                          
                240 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              garść kolendry świeżej
             
                          
                4 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kuminu 
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek 
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki czosnku granulowanego 
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu cayenne
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka tymianku 
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki słodkiej 
             
                          
                9 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki oregano 
             
                          
                9 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: czosnek granulowany, pieprz, pieprz cayenne, tymianek, sól, paprykę słodką, oregano.
Ryż gotujemy według instrukcji.
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun i oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.
Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości.
Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut.
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6-7 minut z każdej strony.
Obieramy awokado i kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.