Kurczak Cajun

Kurczak Cajun

Kuchnia cajun, charakterystyczna dla ludności bagnistych obszarów amerykańskiej Luizjany, to sposób żywienia bogaty w takie produkty jak ryż, papryka, cebula oraz aromatyczne przyprawy – czosnek, pieprz, oregano czy tymianek. Przygotowany według poniższego przepisu kurczak Cajun, łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni tego rejonu Stanów Zjednoczonych z kremowym awokado i delikatnym mięsem kurczaka. Jest to świetna propozycja na oryginalny i smaczny obiad, dostarczający mocy niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,59/5
(z 32 ocen)
Kurczak Cajun
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
97 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa z piersi kurczaka
200 g
 ryżu basmati
1
sztuka awokado
140 g
3
sztuki papryki czerwonej
510 g
3
sztuki cebuli
240 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki czosnku granulowanego
2 g
1
szczypta pieprzu cayenne
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
3
łyżeczki papryki słodkiej
9 g
3
łyżeczki oregano
9 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
97 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: czosnek granulowany, pieprz, pieprz cayenne, tymianek, sól, paprykę słodką, oregano.

2

Ryż gotujemy według instrukcji.

3

Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun i oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.

4

Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości.

5

Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut.

6

Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6-7 minut z każdej strony.

7

Obieramy awokado i kroimy w plasterki.

8

Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.