Kulki sushi z tuńczykiem
Lubisz sushi, ale nie masz czasu ani cierpliwości do zawijania ryżu w arkusze z wodorostów? Postaw na kulki sushi z tuńczykiem – czyli smak sushi połączony z ekstremalnie prostym wykonaniem. Wystarczy, że z rozdrobnionych składników (m.in. tuńczyka, ryżu, nori, serka śmietankowego i papryki) uformujesz kulki i gotowe! Tak przygotowane danie trzeba tylko posypać sezamem, zamaczać w sosie sojowym i…rozkoszować się smakiem. I co najlepsze – taki przepis nie tylko świetnie smakuje, ale jest też źródłem takich składników jak witamina C, beta-karoten czy kwasy omega-3. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ryż: |
|
100 g
|
ryżu arborio
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1,5
|
łyżki octu ryżowego
15 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
Dodatki: |
|
100 g
|
tuńczyka świeżego
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
2
|
listki nori
5 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
80 g
|
Do podania: |
|
8
|
łyżeczek sezamu
40 g
|
5
|
łyżek sosu sojowego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Możemy delikatnie go przegotować, by był bardziej klejący.
W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
Rybę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Jeśli nie lubimy surowej ryby, możemy ją podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką po ok. 3 minuty z każdej strony, przestudzić i potem pokroić w drobną kostkę.
W misce mieszamy ryż, rybę, paprykę, serek i poszarpane w drobne kawałki nori.
Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy kuleczki z powstałej masy.
Gotowe kulki posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.