Krewetki w sosie kokosowym z curry
Przepis na krewetki w sosie kokosowym z curry, to połączenie to połączenie smaków, które rozgrzewają ciało i duszę. Każdy kęs to wspaniała intensywność przypraw, która spotyka się z łagodnością kokosa, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Danie jest nie tylko pyszne, ale też bardzo odżywcze i wspaniale sprawdzi się w Twojej diecie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
krewetek
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
0,5
|
łyżeczki pasty curry
2,5 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
łyżka sosu rybnego
10 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
40 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę dymkę wraz z zieloną częścią drobno siekamy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wszystkie warzywa przez ok. 5 minut. W tym czasie dodajemy pastę curry i przesmażamy razem z warzywami.
Na patelnię dodajemy mleczko kokosowe i sos rybny. Całość gotujemy pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).
W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy krewetki przez ok. 5 minut. Polecamy zakupić krewetki mrożone, już oczyszczone.
Pod koniec gotowania sosu, dodajemy krewetki do całości i dokładnie mieszamy. W przypadku zbyt gęstego sosu możemy dolać stopniowo odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Gotowe danie podajemy z ryżem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.