Kremowe risotto z kurkami i groszkiem
Włoska kuchnia i kurki prosto z polskiego lasu to… połączenie idealne! A jeśli na samą myśl cieknie Ci ślinka, konieczniej wypróbuj nasze kremowe risotto z kurkami i groszkiem. Jego przygotowanie (razem z czasem gotowania!) zajmie Ci jedynie 30 minut – a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Nie daj się też zwieść mitom: taki obiad dostarczy Ci mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Kurki to bowiem świetne źródło witamin z grupy B, żelaza, miedzi i witaminy D.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
100 g
|
kurek
|
0,3
|
porcji groszku
50 g
|
100 g
|
ryżu arborio
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
3,5
|
łyżki startego parmezanu
35 g
|
2
|
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu.
Dodajemy groszek, gdy lekko się rozmrozi, dodajemy pokrojone kurki.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ryż. Smażymy do momentu gdy będzie szklisty, ciągle mieszając.
Na patelnię wlewamy bulion partiami po ok. pół szklanki. Gdy bulion się wchłonie, dolewamy kolejną partię.
Ryż smażymy do momentu, aż zmięknie ok. 20 min, nie zapominając o mieszaniu. Jeśli zostanie nam bulionu, to nie musimy wlewać całego. Gdy go nie starczy, możemy dolewać wodę według potrzeb.
Wyłączamy ogień, dodajemy masło i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.