Kremowe risotto z kurkami i groszkiem

Kremowe risotto z kurkami i groszkiem

Włoska kuchnia i kurki prosto z polskiego lasu to… połączenie idealne! A jeśli na samą myśl cieknie Ci ślinka, konieczniej wypróbuj nasze kremowe risotto z kurkami i groszkiem. Jego przygotowanie (razem z czasem gotowania!) zajmie Ci jedynie 30 minut – a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Nie daj się też zwieść mitom: taki obiad dostarczy Ci mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Kurki to bowiem świetne źródło witamin z grupy B, żelaza, miedzi i witaminy D.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Kremowe risotto z kurkami i groszkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1078 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
100 g
 kurek
0,3
porcji groszku
50 g
100 g
 ryżu arborio
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
2
łyżeczki masła
10 g
3,5
łyżki startego parmezanu
35 g
2
łyżeczki posiekanej natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1078 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu.

2

Dodajemy groszek, gdy lekko się rozmrozi, dodajemy pokrojone kurki.

3

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ryż. Smażymy do momentu gdy będzie szklisty, ciągle mieszając.

4

Na patelnię wlewamy bulion partiami po ok. pół szklanki. Gdy bulion się wchłonie, dolewamy kolejną partię.

5

Ryż smażymy do momentu, aż zmięknie ok. 20 min, nie zapominając o mieszaniu. Jeśli zostanie nam bulionu, to nie musimy wlewać całego. Gdy go nie starczy, możemy dolewać wodę według potrzeb.

6

Wyłączamy ogień, dodajemy masło i starty ser, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

7

Przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.