Kremowe ciasto z owocami
Odżywiając się zdrowo, wcale nie musisz rezygnować z ciast. Oto propozycja na kremowe ciasto z owocami z dodatkiem płatków owsianych, daktyli i orzechów włoskich z kremem z orzechów nerkowca, mleczka kokosowego i syropu klonowego. Udekoruj je owocami lasu i zasmakuj! Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
100 g
|
suszonych daktyli
|
50 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Krem: |
|
100 g
|
orzechów nerkowca
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
5
|
łyżeczek syropu klonowego
50 g
|
300 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy włoskie, orzechy nerkowca i daktyle namaczamy wcześniej w ciepłej wodzie (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby były miękkie).
Płatki owsiane, namoczone orzechy włoskie i daktyle blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do blaszki, którą wcześniej smarujemy olejem.
Spód ciasta przełożony do blaszki wkładamy do lodówki na około godzinę.
Namoczone wcześniej orzechy nerkowca, mleczko kokosowe i syrop klonowy blendujemy razem i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Następnie na wcześniej schłodzone ciasto wylewamy schłodzony krem i wkładamy z powrotem do lodówki.
Po około 20 minutach wyjmujemy ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego!