
Kremowa jajecznica ze szpinakiem i fetą

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Myjemy szpinak i osuszamy. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Fetę kruszymy w dłoniach lub kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu. Dodajemy szpinak i smażymy 1–2 minuty, aż zwiędnie.
W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli i pieprzu. Ilość soli i pieprzu dopasowujemy do własnych preferencji.
Wlewamy jajka na patelnię do szpinaku i smażymy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie się lekko ścinać – zajmuje to ok. 4–6 minut.
Gdy jajka są już prawie gotowe, ale wciąż kremowe, dodajemy ser i mieszamy jeszcze przez chwilę, aż lekko się rozpuści.
Gotową jajecznicę podajemy razem z pomidorkami i pieczywem.