Krem z fety z pieczonymi pomidorkami
Szukasz pomysłu na szybką przekąskę? A może chcesz zaimponować swoim gościom niebanalną przystawką? Krem z fety z pieczonymi pomidorkami to przepis idealny dla Ciebie. Danie jest szybkie, proste w przygotowaniu i efektowne – połączenie smaków fety, pieczonych pomidorów i czosnku zachwyci każde podniebienie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Pomidorki kroimy na pół, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy z czosnkiem, solą i pieprzem, bez przykrycia przez 20-30 minut, aż puszczą sok.
Ser i jogurt przekładamy do miksera. Blendujemy na gładką masę.
Krem przekładamy do miseczki, nakładamy pomidorki, polewamy oliwą. Podajemy z pieczywem.