Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą

Krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą

Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz przepis na krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą jest właśnie dla Ciebie! Słodki smak marchewki przeplata się w nim z kwaśnym sokiem pomarańczowym, sezamową pastą tahini i sycącą ciecierzycą. Tak przygotowana zupa sprawdzi się idealnie jako obiad zjedzony w rodzinnym gronie, pozwoli Ci również zachwycić przyjaciół i znajomych – wypróbuj koniecznie, a ten marchewkowy krem na stałe zagości w Twoim jadłospisie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,50/5
(z 10 ocen)
Krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

396 kcal Kalorie
14 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1970 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
5
sztuk marchwi
400 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
łyżeczki pasty tahini
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
plaster imbiru
5 g
1,5
szklanki soku pomarańczowego
375 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

396 kcal Kalorie
14 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1970 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na patelni rozgrzewamy olej (połowa), podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew i podsmażamy przez 7 minut.

2

Wlewamy sok pomarańczowy i bulion. Gotujemy przez chwilę.

3

Ciecierzycę odsączamy, wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy resztą oleju. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

4

Gdy marchew będzie miękka, dodajemy pastę tahini. Zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.

5

Zupę krem podajemy z upieczoną ciecierzycą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.