Krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą
Szukasz oryginalnego pomysłu na zupę? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, to nasz przepis na krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą jest właśnie dla Ciebie! Słodki smak marchewki przeplata się w nim z kwaśnym sokiem pomarańczowym, sezamową pastą tahini i sycącą ciecierzycą. Tak przygotowana zupa sprawdzi się idealnie jako obiad zjedzony w rodzinnym gronie, pozwoli Ci również zachwycić przyjaciół i znajomych – wypróbuj koniecznie, a ten marchewkowy krem na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk marchwi
400 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki pasty tahini
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1,5
|
szklanki soku pomarańczowego
375 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej (połowa), podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew i podsmażamy przez 7 minut.
Wlewamy sok pomarańczowy i bulion. Gotujemy przez chwilę.
Ciecierzycę odsączamy, wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy resztą oleju. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Gdy marchew będzie miękka, dodajemy pastę tahini. Zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.
Zupę krem podajemy z upieczoną ciecierzycą.