Krem marchewkowy
Marchewka ma same zalety: jest dostępna cały rok, tania, lekko słodka w smaku i…super odżywcza! To niepozorne warzywo jest bowiem świetnym źródłem przeciwutleniającego beta-karotenu, zawiera też moc błonnika, potasu i dość dużą ilość folianów. A jeśli masz ochotę na obiad z marchewką w roli głównej, mamy coś dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na krem marchewkowy, czyli obłędne połączenie marchewki, kremowego mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw – w tym imbiru oraz kurkumy. Krem idealnie smakuje podany w towarzystwie pełnego białka tofu i chrupiących kiełków słonecznika. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7,5
|
sztuki marchewki
600 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbir
5 g
|
1,6
|
szklanki bulionu
400 g
|
0,4
|
opakowania mleczka kokosowego
150 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
2
|
łyżki kiełków słonecznika
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg. Tofu kroimy w małą kostkę, przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 20 min, aż będzie złociste.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek i imbir obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek, imbir, marchewkę i przyprawy, aż warzywa lekko zmiękną.
Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe.
Blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku jesli potrzeba.
Zupę podajemy z tofu i kiełkami.