Kotlety z fasoli z surówką
Szukasz pomysłu na wegański obiad z fasolą w roli głównej? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kotlety z fasoli z surówką! Te niezwykle pożywne kotleciki, to świetna propozycja na obiad, który posmakuje zarówno tym, którzy jedzą nasiona roślin strączkowych na co dzień, jak i tym, którzy zwykle nie mają z nimi do czynienia. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli konserwowej
|
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
220 g
|
kapusty białej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu roślinnego
40 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni z funkcją termoobieg.
Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy: fasolę, cebulę, czosnek, płatki owsiane, pietruszkę, sos sojowy, paprykę słodką i wędzoną. Pozostawiamy na 5 – 10 minut.
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki (lub nakładamy je łyżką i delikatnie rozpłaszczamy) i układamy na papierze do pieczenia posmarowanym olejem. Pieczemy przez 20 minut.
Przygotowujemy surówkę. Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na 4 części, następnie w cienkie paski. Dodajemy jogurt, musztardę, sól, pieprz i mieszamy.
Kotleciki podajemy z surówką.
Smacznego!