
Kotlety z fasoli i tofu z sałatką
Domowe, wegańskie kotlety mogą być pyszne i naprawdę proste w wykonaniu. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na kotlety z fasoli i tofu z sałatką! Wystarczy zblendować tofu, fasolę czerwoną i dodatki – w tym cebulę, mąkę owsianą i płatki drożdżowe, które nadadzą daniu odpowiedni smak i aromat. Gotowe kotlety pysznie smakują z sałatką polaną z musztardowo-klonowym sosem i dostarczają aż 36 g białka. Smacznego!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kotlety: |
|
240 g
|
czerwonej fasoli
|
2
|
opakowania tofu
360 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
80 g
|
3
|
łyżki mąki owsianej
36 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
łyżki płatków drożdżowych
15 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sałatka: |
|
100 g
|
miksu sałat
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Tofu odsączamy w ręcznik papierowy, fasolę przepłukujemy na sicie.
Cebulę drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku.
Tofu i fasolę blendujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litery „S”. Masa może być grudkowata z widocznymi kawałkami tofu lub fasoli.
Dodajemy pozostałe składniki kotletów i zagniatamy masę. Doprawiamy do smaku.
Formujemy kotlety (wcześniej możemy zwilżyć ręce, aby łatwiej się formowały). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę po 10 minutach, aż kotlety będą rumiane.
W misce łączymy sałatę, pokrojone pomidorki i cebulę. W osobnej miseczce łączymy składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem.
Kotlety podajemy z sałatką.