Kotlety z fasoli i tofu z sałatką

Kotlety z fasoli i tofu z sałatką

Domowe, wegańskie kotlety mogą być pyszne i naprawdę proste w wykonaniu. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na kotlety z fasoli i tofu z sałatką! Wystarczy zblendować tofu, fasolę czerwoną i dodatki – w tym cebulę, mąkę owsianą i płatki drożdżowe, które nadadzą daniu odpowiedni smak i aromat. Gotowe kotlety pysznie smakują z sałatką polaną z musztardowo-klonowym sosem i dostarczają aż 36 g białka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kotlety z fasoli i tofu z sałatką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

564 kcal Kalorie
36 g Białko
24 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
436 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki

Kotlety:

240 g
 czerwonej fasoli
2
opakowania tofu
360 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g
3
łyżki mąki owsianej
36 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
łyżki płatków drożdżowych
15 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sałatka:

100 g
 miksu sałat
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g

Sos:

3
łyżeczki oliwy
15 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

564 kcal Kalorie
36 g Białko
24 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
436 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.

2

Tofu odsączamy w ręcznik papierowy, fasolę przepłukujemy na sicie.

3

Cebulę drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku.

4

Tofu i fasolę blendujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litery „S”. Masa może być grudkowata z widocznymi kawałkami tofu lub fasoli.

5

Dodajemy pozostałe składniki kotletów i zagniatamy masę. Doprawiamy do smaku.

6

Formujemy kotlety (wcześniej możemy zwilżyć ręce, aby łatwiej się formowały). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę po 10 minutach, aż kotlety będą rumiane.

7

W misce łączymy sałatę, pokrojone pomidorki i cebulę. W osobnej miseczce łączymy składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem.

8

Kotlety podajemy z sałatką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.