Kotlety sojowe a la schabowe

Kotlety sojowe a la schabowe

Tradycyjny polski obiad w wersji wegańskiej? Czemu nie! Kotlety sojowe a la schabowe w towarzystwie ziemniaków i świeżego ogórka to idealny przepis na klasyczny niedzielny obiad. Takie pełnowartościowe danie bogate jest w białko roślinne, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – a swoją prostotą zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,13/5
(z 8 ocen)
Kotlety sojowe a la schabowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

561 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
711 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
6
sztuk kotletów sojowych
36 g
0,5
szklanki mleka roślinnego
125 g
2
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

561 kcal Kalorie
25 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
711 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy ziemniaki.

2

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą tak, by woda pokryła kotlety. Całość moczymy przez ok. 20 minut, po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów.

3

W misce lub głębokim talerzu dokładnie mieszamy mleko, mąkę, musztardę oraz przyprawy. Obtaczamy kotlety sojowe w przygotowanej mieszance.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut, obracając je co pewien czas podczas smażenia. Kotlety zdejmujemy z patelni, gdy będą chrupiące i zarumienione.

5

Ogórka kroimy na kawałki.

6

Kotlety sojowe podajemy z ziemniakami i ogórkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.