Kotlety sojowe a la schabowe
Tradycyjny polski obiad w wersji wegańskiej? Czemu nie! Kotlety sojowe a la schabowe w towarzystwie ziemniaków i świeżego ogórka to idealny przepis na klasyczny niedzielny obiad. Takie pełnowartościowe danie bogate jest w białko roślinne, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – a swoją prostotą zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk kotletów sojowych
36 g
|
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
125 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy ziemniaki.
Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą tak, by woda pokryła kotlety. Całość moczymy przez ok. 20 minut, po tym czasie odlewamy wodę i odsączamy nadmiar płynu z kotletów.
W misce lub głębokim talerzu dokładnie mieszamy mleko, mąkę, musztardę oraz przyprawy. Obtaczamy kotlety sojowe w przygotowanej mieszance.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut, obracając je co pewien czas podczas smażenia. Kotlety zdejmujemy z patelni, gdy będą chrupiące i zarumienione.
Ogórka kroimy na kawałki.
Kotlety sojowe podajemy z ziemniakami i ogórkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.