Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem
Tradycyjna polska kuchnia w wersji wege? Mówisz i masz! Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem to przepis dla fanów kuchni roślinnej, którzy tęsknią za obiadem „jak u babci”. Seitan wystarczy zmielić i połączyć z dodatkami – marchewką, pieczarkami, czosnkiem, mąką z ciecierzycy czy sosem ostrygowym. Tak przygotowane mielone smażymy i podajemy z klasycznymi dodatkami – ziemniakami i ogórkiem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka sosu ostrygowego
10 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżki bułki tartej
30 g
|
2
|
łyżki mąki z ciecierzycy
24 g
|
Do podania: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
sztuki ogórka małosolnego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad wysokość ziemniaków) i gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem do miękkości, przez ok. 20 minut. Miękkość ziemniaków sprawdzamy, nakłuwając je widelcem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy.
Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego.
Obieramy czosnek i marchewkę. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę.
Seitana mielimy w malakserze i przekładamy do dużej miski. Opcjonalnie możemy go drobno posiekać.
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju. Podsmażamy czosnek, marchewkę i pieczarki przez około 5–7 minut (lub do momentu odparowania nadmiaru płynu), aż wszystko będzie miękkie i lekko podsmażone. Dodajemy tę mieszankę do seitanu.
Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy i bułkę tartą. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz i starty imbir wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie zwarta masa. Jeśli jest zbyt sucha, możemy dodać stopniowo wodę.
Formujemy kotlety w dłoniach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy ziemniaki, kotlety oraz ogórka.