Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem

Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem

Tradycyjna polska kuchnia w wersji wege? Mówisz i masz! Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem to przepis dla fanów kuchni roślinnej, którzy tęsknią za obiadem „jak u babci”. Seitan wystarczy zmielić i połączyć z dodatkami – marchewką, pieczarkami, czosnkiem, mąką z ciecierzycy czy sosem ostrygowym. Tak przygotowane mielone smażymy i podajemy z klasycznymi dodatkami – ziemniakami i ogórkiem. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kotlety mielone z seitanu z ziemniakami i ogórkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

530 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1164 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchewki
80 g
5
sztuk pieczarek
100 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka sosu ostrygowego
10 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżki bułki tartej
30 g
2
łyżki mąki z ciecierzycy
24 g

Do podania:

6
sztuk ziemniaków
420 g
4
sztuki ogórka małosolnego
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

530 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
1164 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad wysokość ziemniaków) i gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem do miękkości, przez ok. 20 minut. Miękkość ziemniaków sprawdzamy, nakłuwając je widelcem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy.

2

Seitan przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub korzystamy z gotowego.

3

Obieramy czosnek i marchewkę. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę.

4

Seitana mielimy w malakserze i przekładamy do dużej miski. Opcjonalnie możemy go drobno posiekać.

5

Na patelni rozgrzewamy połowę oleju. Podsmażamy czosnek, marchewkę i pieczarki przez około 5–7 minut (lub do momentu odparowania nadmiaru płynu), aż wszystko będzie miękkie i lekko podsmażone. Dodajemy tę mieszankę do seitanu.

6

Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy i bułkę tartą. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz i starty imbir wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie zwarta masa. Jeśli jest zbyt sucha, możemy dodać stopniowo wodę.

7

Formujemy kotlety w dłoniach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

8

Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.

9

Na talerz wykładamy ziemniaki, kotlety oraz ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.