Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami

Lubisz tradycyjne potrawy? Postaw na nasz przepis – czyli kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami. Ten inspirowany kuchnią polską obiad to nic innego jak mielone na bazie wołowiny z cebulką, bułką tartą i natką pietruszki. Kotlet podany z wyrazistą kaszą gryczaną i lekko słodkimi buraczkami zachwyci zarówno starszych, jak i młodszych. A do tego będzie super źródłem wielu składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. witaminy z grupy B, polifenole i ok. 6 mg żelaza w porcji. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

550 kcal Kalorie
26 g Białko
27 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
255 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy gryczanej

Kotlety:

200 g
 mięsa mielonego wołowego
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki bułki tartej
20 g
0,2
szklanki wody
45 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Buraczki:

2
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

550 kcal Kalorie
26 g Białko
27 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
255 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kotlety:

3

Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.

4

Bułkę tartą namaczamy w wodzie – musi wchłonąć wodę.

5

W misce mieszamy mięso, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Formujemy kotlety.

6

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkiej mocy palnika, po około 5 minut z każdej strony do zarumienienia. W przypadku grubszych kotlecików nacinamy mięso i sprawdzamy, czy nie ma widocznego różowego koloru surowego mięsa, w razie potrzeby wydłużamy czas smażenia o kilka minut.

7

Buraczki:

8

Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i erytrolem. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli zdecydujemy się na surowe buraki, należy je wcześniej ugotować do miękkości.

9

Podanie:

10

Na talerzu układamy kaszę, kotlety i buraczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.