Kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami
Lubisz tradycyjne potrawy? Postaw na nasz przepis – czyli kotlet z kaszą gryczaną i buraczkami. Ten inspirowany kuchnią polską obiad to nic innego jak mielone na bazie wołowiny z cebulką, bułką tartą i natką pietruszki. Kotlet podany z wyrazistą kaszą gryczaną i lekko słodkimi buraczkami zachwyci zarówno starszych, jak i młodszych. A do tego będzie super źródłem wielu składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. witaminy z grupy B, polifenole i ok. 6 mg żelaza w porcji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy gryczanej
|
Kotlety: |
|
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
0,2
|
szklanki wody
45 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Buraczki: |
|
2
|
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kotlety:
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
Bułkę tartą namaczamy w wodzie – musi wchłonąć wodę.
W misce mieszamy mięso, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Formujemy kotlety.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkiej mocy palnika, po około 5 minut z każdej strony do zarumienienia. W przypadku grubszych kotlecików nacinamy mięso i sprawdzamy, czy nie ma widocznego różowego koloru surowego mięsa, w razie potrzeby wydłużamy czas smażenia o kilka minut.
Buraczki:
Buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i erytrolem. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli zdecydujemy się na surowe buraki, należy je wcześniej ugotować do miękkości.
Podanie:
Na talerzu układamy kaszę, kotlety i buraczki.