Kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław
Masz dość gotowych, sklepowych zamienników mięsa? Nasze kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław to danie dla Ciebie! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, idealnie łączy w sobie polskie tradycje kulinarne z nowoczesną kuchnią wegańską. Spróbuj, a przekonasz się, że obiad bez mięsa też może być pyszny!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
soczewicy czerwonej
|
0,2
|
opakowania kopytek lub kluseczek gnocchi
100 g
|
300 g
|
kapusty
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
łyżka octu
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Cebulę (połowa) i czosnek posiekane w drobną kostkę dusimy na patelni.
Ugotowaną soczewicę mielimy lub rozgniatamy. Do zmielonej soczewicy dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i przyprawy: sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Jednolitą masę formujemy w okrągłe kotleciki i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.
Kopytka przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie. Do Ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy i formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie).
Jeśli chcemy to alternatywą są gotowe kopytka dostępne w sklepie, bądź kluseczki GNOCCHI również dostępne w sklepach, które wystarczy tylko ugotować.
Przygotowujemy surówkę, kapustę kroimy w drobne paski. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę, na tarce o drobnych oczkach ścieramy marchewkę. Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, majonezem wegańskim, octem i posiekaną natką pietruszki.
Wszystkie gotowe składniki dania przekładamy na talerz. Smacznego!