Kopytka z bobem w sosie miso

Kopytka z bobem w sosie miso

Połączenie kuchni polskiej i japońskiej – brzmi dobrze? Zatem koniecznie spróbuj naszego przepisu na kopytka z bobem w sosie miso. Sekret tego dania tkwi w sosie – pasta miso, sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek i imbir – niebanalne połączenia smaków słodko-ostro-słonych. Dodatek bobu wzbogaca danie o roślinne białko, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. To świetny wybór szczególnie na chłodne dni – idealnie rozgrzeje Cię, gdy za oknem mróz, śnieg i plucha.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kopytka z bobem w sosie miso
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

555 kcal Kalorie
22 g Białko
11 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
1047 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie kopytek
500 g
200 g
 bobu
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
2
łyżeczki sezamu
10 g

Sos:

1
łyżeczka pasty miso
10 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki mielonego imbiru
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

555 kcal Kalorie
22 g Białko
11 g Tłuszcze
97 g Węglowodany
1047 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu bobu możemy go obrać w zależności od własnych preferencji.

3

Składniki sosu mieszamy w miseczce.

4

Ugotowany bób łączymy z kopytkami i sosem, podgrzewamy. Podajemy ze szczypiorkiem i sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.