Kopytka z bobem w sosie miso
Połączenie kuchni polskiej i japońskiej – brzmi dobrze? Zatem koniecznie spróbuj naszego przepisu na kopytka z bobem w sosie miso. Sekret tego dania tkwi w sosie – pasta miso, sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek i imbir – niebanalne połączenia smaków słodko-ostro-słonych. Dodatek bobu wzbogaca danie o roślinne białko, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. To świetny wybór szczególnie na chłodne dni – idealnie rozgrzeje Cię, gdy za oknem mróz, śnieg i plucha.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie kopytek
500 g
|
200 g
|
bobu
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki mielonego imbiru
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu bobu możemy go obrać w zależności od własnych preferencji.
Składniki sosu mieszamy w miseczce.
Ugotowany bób łączymy z kopytkami i sosem, podgrzewamy. Podajemy ze szczypiorkiem i sezamem.