Kopytka na słodko z twarogiem i cynamonową marchewką
Kopytka – świetnie smakują na słono: np. z gulaszem albo delikatnym sosem. Ale prawda jest taka, że te ziemniaczane kluseczki sprawdzą się świetnie także w wersji deserowej. Dlatego jeśli masz ochotę na słodki obiad, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kopytka na słodko z twarogiem i cynamonową marchewką! Tak przygotowane danie zachwyca wszystkie zmysły: od wzroku, przez węch aż po smak. I idealnie pasuje na chłodne jesienne dni – a dodatkowo dostarcza mnóstwa polifenoli, beta-karotenu i wapnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie kopytek
500 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,3
|
szklanki wody
80 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
Twaróg: |
|
0,5
|
opakowania twarogu
125 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu
20 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kopytka przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Twaróg mieszamy z jogurtem i erytrolem.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub tniemy obieraczką na cienkie wstążki.
Do garnuszka dodajemy marchewkę, wodę i cynamon. Gotujemy do miękkości, dodajemy erytrol.
Kopytka łączymy z marchewką i twarogiem.