Komosa ryżowa z fasolą
Czy wiesz, że quinoa, znana również jako komosa ryżowa, to jeden z najbardziej znanych produktów tradycyjnej kuchni południowoamerykańskiej? Nasza komosa ryżowa z fasolą to świetny przykład na to, że charakterystyczne dla tego dalekiego kontynentu surowce, takie jak awokado czy czerwona fasola, świetnie smakują w połączeniu z tradycyjną, polską fasolką szparagową. Przygotowane według poniższych wskazówek danie, to idealna propozycja na pełnowartościowy obiad, którego przygotowanie nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
200 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
180 g
|
fasolki szparagowej
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka limonki
70 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek, chili oraz cebulę.
Przesmażamy przez 2 minuty i dodajemy ugotowaną komosę ryżową, fasolę, paprykę w proszku oraz kumin.
Następnie zalewamy bulionem i przykrywamy na 4 minuty.
Kroimy fasolkę szparagową i dodajemy ją na patelnię.
Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na ok. 15-20 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i podajemy z awokado pokrojonym w paski.