Kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu
Idealna zupa na jesień? Oczywiście zupa dyniowa! A jeśli masz ochotę na coś nieco bardziej oryginalnego niż zwyczajny krem z dyni, to nasza kokosowo dyniowa zupa z pieczonym tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret? Słodkie, lekkie składniki – czyli dynia i mleczko kokosowe, aromatyczny, jesienny cynamon i…wyraziste tofu zapieczone z sosem sojowym. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
100 g
|
dyni
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki chilli
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną marchewkę i dynię. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy do smaku. Blendujemy na gładki krem.
W tym czasie tofu kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy w 180 stopniach, aż stanie się złociste.
Zupę podajemy z tofu i posiekaną papryczką chilli.