Kluski leniwe z musem z jabłek

Kluski leniwe z musem z jabłek

Kluski leniwe – smak błogiego dzieciństwa. Lekkostrawne, kremowe i puszyste są idealne na obiad lub kolację w słodkiej wersji. Nasz przepis na kluski leniwe z musem z jabłek to klasyczne połączenie smakowe – jabłko, cynamon i miód, które w całość spaja skyr waniliowy. Danie bogate jest w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Z pewnością nasyci Cię na długo i zaspokoi apetyt na słodszy posiłek. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
7,67/5
(z 3 ocen)
Kluski leniwe z musem z jabłek
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

498 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
76 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
porcja klusek leniwych
106 g
1
sztuka jabłka
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka masła
5 g
1
opakowanie jogurtu skyr waniliowego
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

498 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
76 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kluski leniwe przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/

2

Owoce obieramy i kroimy w kostkę.

3

Pokrojone owoce umieszczamy w rondelku, dodajemy miód oraz cynamon. Całość dusimy na średnim ogniu do miękkości, stale mieszając. Gdy owoce są już miękkie, wyłączamy palnik.

4

Do owoców dodajemy masło i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Kluski leniwe układamy na talerzu. Danie podajemy razem z jogurtem i musem owocowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.